Loading...
Per Carnaval no tot s'hi val

Guia

El Departament de Joventut de l'Ajuntament de Roses organitza, des del 2013, la campanya de salut juvenil per l’època de Carnaval, amb títol “Per Carnaval, no tot s'hi val”.
Teniu a les vostres mans un document en el qual hem aglutinat material de les campanyes dels diferents anys, que us pot servir de guia per a treballar temes de salut, seguretat i benestar amb els vostres joves.

Descarrga't la Guia per al Professorat

Drogues

Alcohol

Calimotxo, birra, vodka, whisky, cubata, copa, priva... aquestes són diferents maneres d’anomenar les begudes alcohòliques.

El consum d'alcohol és un producte molt arrelat a les nostres festes de Carnaval, gaudeix d'una permissivitat que xoca amb els nombrosos efectes negatius que provoca any rere any. Malgrat el perjudici que el seu consum pot provocar, no hi ha pràcticament cap celebració on no aparegui.

Alguna vegada t'has aturat a pensar quant d'alcohol beus? I quins efectes pot tenir en la salut?

PRIMER COP

Si aquest Carnaval serà el primer cop que proves l'alcohol, tingues present que pot ser que no acabi bé la festa. Et recomano que et llegeixis tota la info que et presentem a continuació. Llavors, no donis l'excusa que no ho sabies. Tu tries!

Begudes energètiques

Red Bull, Monster Energy, Burn... són unes de les moltes marques de begudes energètiques que podem trobar al mercat. Contenen molta cafeïna, (normalment cada llauna equival a 3 o 4 tasses de cafè). El problema és que ningú sol prendre 3 o 4 cafès seguits, però de llaunes d’aquest tipus sí, i per això és molt fàcil intoxicar-se. Aquest tipus de begudes no ajuden a hidratar-se, tot el contrari: la cafeïna que porten fa que pixis més del que és normal.

Si ets dels que t’agrada prendre aquestes begudes i a més a més barreges aquest tipus de beguda amb l’alcohol, et recomanem llegir tota la info.

Porros

Marihuana, haixix, maria, pol•len, xocolata, costo, herba... són el que et pots trobar dins d'un porro, peta, canuto, mai, txirri, trompeta...

Els porros són una droga força polèmica. Per algunes persones és com si fos innòcua i que no passa res per prendre'n; per unes altres és com si fos una mena de dimoni causant de tots els mals de la joventut.

PRIMER COP

Si aquest Carnaval serà el primer cop que fumes porros, tingues present que pot ser que no acabi bé la festa. Et recomano que et llegeixis tota la info que et presentem a continuació. Llavors no donis l'excusa que no ho sabies. Tu tries!

En tot cas, utilitza les neurones per triar el moment i el lloc per fumar-ne i per posar-te un límit. Segurament per Carnaval és la pitjor opció, però si tot i així estàs encuriosit i vols provar-los, fes-ho amb algú amb qui estiguis a gust. Assegura't que és perquè tu vols i no perquè estàs envoltat o envoltada de fumetes.

Èxtasi i amfetamines

Quan es presenta en pols o cristalls, se li diu M i amb pastilles, rules, pastis, i líquid no és èxtasi sinó GHB i té un marge de seguretat quasi 0, o sigui que pringues fijo! Molt al lloro amb els aprofitats que tiren GHB (èxtasi líquid) a les begudes en busca de víctimes.

QUÈ FA?

 • - Treu la son, es tenen ganes de ballar i sensació de benestar.
 • - Pot facilitar el bon rotllo amb les altres persones, especialment amb qui també n'ha pres.
 • - Pot canviar la percepció dels colors, la llum i el tacte.
 • - De vegades fa desconnectar de la realitat i se'ns en va l'olla vés a saber on.
 • - Fa que el cor bategui més de pressa, es pot tenir taquicàrdia, es dilaten les pupil•les, es mou involuntàriament la mandíbula, es perd la gana i augmenta la temperatura corporal. També provoca calfreds, nàusees, vòmits i sudoració.

PRIMER COP

Si aquest Carnaval et planteges fotre't èxtasi o amfetamines, ni idea de com pots acabar la festa. En tot cas, et recomano llegir tota la info. Tu tries!

Cocaïna

Coca, farla, farlopa, farina, dama blanca, reina blanca... així i de moltes altres maneres és com es coneix la cocaïna, una substància que prové de la planta de la coca després de diverses peripècies químiques intermèdies.

La manera més habitual de consumir-la és esnifant-la, però també és pot consumir fumant-la o punxada.

QUÈ FA?

 • - Tens la sensació d'estar més despert i amb més seguretat i energia.
 • - T’entren moltes ganes de parlar (o de taladrar).
 • - Es dilaten les pupiles, el cor va de pressa, la sang també i es té més calor.
 • - Després d'uns 30 minuts, aquests efectes s'acaben i:
  • • Creix l'ansietat i el nerviosisme.
  • • Pot començar l'obsessió per una altra ratlla i tornar a sentir-se com abans (encara que ja no és igual).
  • • Es pot tenir la sensació d'estar garratibat o tibat.
  • • S'està incòmode i inquiet a tot arreu.

PRIMER COP

Si per Carnaval vols provar la coca, sàpigues que enganxa moltíssim i és molt cara. Si tot i així continues pensant de provar-la, tu tries! Et recomanem llegir tota la info.

Trufes, bolets al·lucinògens

Trufes, monguis, bonguis... bolets que col•loquen i són al•lucinògens. Tenen propietats que poden anar des de fer-te flipar un xic, passant per al•lucinacions fins a deixar-te penjat. Els seus efectes depenen sobretot de com s’està i com és la persona, però també del tipus de bolet i la quantitat.

Si per Carnaval tens pensat fotre’t algun tipus de bolet o trufa, llegeix tota la info: potser t’ajudarà a no perdre el cap i fer qualsevol bestiesa que et posi en perill a tu i a mi.

LSD

Més conegut com a tripi, àcid o micropunt. També agafa el nom del dibuix que porta imprès: batman, smiley, simpson... És una droga sintètica al•lucinògena que es menja i et produeix sensacions estranyes al cervell.

Apareix al mercat en forma de petits quadradets de paper secant amb un dibuix imprès, impregnat d’àcid o una petita pedra.

Els efectes d’aquesta droga en ambients com el Carnaval, amb molta fressa, gent, llums..., és probable que t’atabali cada vegada més, però si tot i així vols prendre’n, llegeix tota la info: tu tries!


Contacte

Pots obtenir més informació al Car Jove Roses:
Telèfon
972 150 888
Adreça
Gran Via Pau Casals 39-45
Per Carnaval no tot s'hi val
Aquesta pàgina web conté material explícit. Tens més de 14 anys?